Menu

Open dag Leidse zwembaden

Zaterdag 21 oktober kun je gratis kennismaken met de Leidse zwembaden. Van 12.00 tot 16.00 uur is er gratis toegang tot het recreatiebad van zwembad De Zijl. Heb je altijd al eens mee willen doen aan een groepsles? Dan is dit je kans! Zowel in zwembad De Zijl als in het Vijf Meibad worden verschillende workshops gegeven. Tijdens de open dag zijn er mooie acties. Jij komt toch ook?

programma Vijf Meibad

13.00 uur Peuterzwemmen
13.30 uur Waterpolo door de Zijl Zwemsport
14.00 uur Aqua Bootcamp
14.30 uur Aquarobic

Programma zwembad De Zijl

14.00 uur Schoonspringen door SDW Diving Leiden
14.30 uur Peuterzwemmen
15.00 uur Waterpolo door de Zijl Zwemsport
15.30 uur Aqua Bootcamp

Kom op tijd, want vol=vol!

Blue Cap Keurmerk voor zwembad De Vliet

Op 23 augustus ontving zwembad De Vliet het Blue Cap Keurmerk. Dit betekent dat de zwembadroosters en watercirculatiesystemen in het zwembad veilig zijn. Zwembadinspecties.nl onderzocht op 1 juni 2017 de risico’s op beknelling door vastzuiging van lichaamsdelen en lang haar in dit zwembad. Het onafhankelijke inspectiebureau concludeerde dat het zwembad voldoet aan de eisen van het Blue Cap Keurmerk.

Het certificaat werd in ontvangst genomen door Toon Keijzer, manager Sportaccomodaties bij de gemeente Leiden. “Sinds 2016 heeft dit zwembad verschillende keurmerken. Het Blue Cap Keurmerk is de kers op de taart. Wij doen er alles aan om de veiligheid in en om het water voor onze bezoekers te garanderen. In zwembad De Vliet kunnen zij veilig zwemmen.”

The Blue Cap Foundation pleit al langere tijd voor het meten van beknellingsrisico’s in zwembaden. Volgens de stichting is het de enige manier om de veiligheid van afzuigroosters en beknellingsrisico’s in kaart te brengen. Er zijn op dit moment twee onafhankelijke inspectiebureaus die beknellingsrisico’s in zwembaden kunnen meten volgens de richtlijnen van het Blue Cap Keurmerk.

The Blue Cap Foundation is in 2010 opgericht door Jan Jonker die in dat jaar zijn kleinzoon Willem (12) verloor. Hij werd door enorme krachten vacuüm gezogen aan het rooster van een zwembad. De kracht van het vacuüm was dusdanig groot dat drie omstanders Willem niet van het rooster konden bevrijden. Jaarlijks komen nog steeds enkele tientallen zwemmers om het leven als gevolg van beknelling aan een zwembadrooster, zo blijkt uit cijfers. The Blue Cap Foundation registreert deze ongevallen sinds haar oprichting in 2010. Het is een wereldwijd probleem waar de stichting niet alleen onderzoek naar doet, maar ook oplossingen voor aanreikt. De stichting hoopt dat alle zwembaden de beknellingsrisico’s laten meten door een onafhankelijk inspectiebureau.

Zwemmen vindt vrijwel elk kind fantastisch en wat is er nou fijner dan met warm weer verkoeling te zoeken bij het water? Let wel altijd op de veiligheid van je kind. Elk jaar gebeuren er nog ongelukken met kinderen rond het water. Ondanks dat er bij de Leidse zwembaden toezicht aanwezig is, is het verplicht je kind(eren) goed in de gaten te houden.

Zwembadregels Leids water

Kinderen zonder zwemdiploma hebben alleen toegang tot de zwembaden van Leids water als ze begeleid worden door een volwassene in zwemkleding  die de zwemkunst machtig is. Ze moeten bovendien bandjes of een drijfvestje dragen. En kinderen en volwassenen zonder diploma mogen niet in het diepe bad, ook niet onder begeleiding. Daarnaast heeft VeiligheidNL nog een aantal tips:

  • Blijf dichtbij kleine kinderen. Zo dichtbij dat je ze kunt aanraken.
  • Ben je met meerdere volwassenen? Spreek dan goed af wie op welk kind let.
  • Laat je niet afleiden (door een boek of telefoon).

VeiligheidNL benadrukt dat deze tips niet alleen gelden voor bij de zee of het zwembad, maar ook bij een opblaasbadje in de tuin waar maar 10 centimeter water in staat. Zelfs daar kunnen kinderen in verdrinken.

Zwemdiploma

Let ook nog goed op kinderen die net hun zwemdiploma hebben. Zij zijn nog niet zwemveilig. Kinderen tot en met zes jaar hebben ondanks hun zwemdiploma nog toezicht nodig. Net als oudere kinderen die niet regelmatig zwemmen. Op de website van veiligheidNL kun je een checklist invullen om te controleren of je het goed doet. Ga hiervoor naar www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/rondomwater

Zwemmen in Leids water is goed voor iedereen

Vrijdagmiddag 31 maart gaf wethouder Paul Dirkse (Sport) het officiële startsein voor de campagne Leids Water. Met de slagzin ‘Ik zwem vandaag’ wil de gemeente onderstrepen dat zwemmen gezond, ontspannend en plezierig is, voor jong en oud. Dat kan in zwembad De Zijl, het Vijf Meibad en vanaf eind april ook weer in openluchtzwembad De Vliet. Kortom, in Leids water.

Vandaag bracht wethouder Paul Dirkse een bezoek aan zwembad De Zijl waar de lessen Hart in beweging en 'Overlevingszwemmen voor kinderen' plaatsvonden: “We weten allemaal wel dat bewegen goed voor je is. Maar we denken niet altijd meteen aan zwemmen. Terwijl dat bij uitstek helpt om gezond te blijven. Weinig kans op blessures, geschikt voor jong en oud. En gezellig bovendien!"

Jong en oud
Paul Dirkse ging eerst langs bij ‘Hart in beweging’. Een groep van zo’n 25 ex-hartpatiënten gaat wekelijks aan de slag in het water. Onder begeleiding van gediplomeerde trainers werken ze aan kracht en conditie. Deze les staat al vijftien jaar op het programma bij De Zijl; dat werd afgelopen jaar feestelijk gevierd.

In een waterrijk land als Nederland is het belangrijk dat kinderen al jong goed leren zwemmen. Bij ‘Overlevingszwemmen voor kinderen’ leren peuters tussen 2½ en 4 jaar hoe ze zich na een val in het water kunnen redden. Daarnaast is er aandacht voor bewegen in en onder water, zelfstandig naar de kant komen en uit het water klimmen. De wethouder bezocht de jongste zwemmers en gaf ze een Leids-water-badcape cadeau.