Menu

Wat is het Zwem-ABC?

Het Zwem-ABC is een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast leren kinderen alle vaardigheden die nodig zijn om zich vrij en veilig te kunnen bewegen in het water. Het Zwem-ABC bestaat uit de drie nationale zwemdiploma's A, B en C, uitgegeven door stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Kinderen met het volledige Zwem-ABC op zak voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Pas met het complete ABC is je kind echt zwemveilig.

Met A beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
Met B beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een glijbaan, een golfslagbad en een stroomversnelling.
Met C beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten.

Zwemvaardigheden

In de eerste periode leren kinderen vooral om watervrij te worden. Dat betekent dat ze zich vrij in het water durven te bewegen. Daarna komen de vier zwemslagen aan de beurt: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook wordt er aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals onderwater zwemmen, met kleding zwemmen, klauteren op een vlot en naar de bodem zwemmen. De zwemlessen zijn één keer per week en duren 45 minuten.