Menu

Zwemlessen

In een waterrijk land als Nederland is het belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen. Bij zwembad De Zijl en het Vijf Meibad kun je terecht voor Overlevingszwemmen voor jonge kinderen en zwemlessen voor de diploma's A, B en C. Wil je kind nog meer zwemtechnieken leren? Kies dan voor Snorkelen of Survival.

De startleeftijd voor zwemles is 4 1/2 jaar. Dan zijn kinderen mentaal en fysiek sterk genoeg voor de zwemlessen en de eisen van het zwemdiploma. Bij de Leidse zwembaden geven we les volgens het Zwem-ABC. Kinderen die de hele reeks hebben afgerond, krijgen het predicaat Zwemveilig. Dat betekent dat zij zich goed kunnen redden in zwembaden en bij activiteiten in, op of aan het water.

Wat is het Zwem-ABC?

Het Zwem-ABC is een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast leren kinderen alle vaardigheden die nodig zijn om zich vrij en veilig te kunnen bewegen in het water. Het Zwem-ABC bestaat uit de drie nationale zwemdiploma's A, B en C, uitgegeven door stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Kinderen met het volledige Zwem-ABC op zak voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Pas met het complete ABC is je kind echt zwemveilig.

Met A beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
Met B beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een glijbaan, een golfslagbad en een stroomversnelling.
Met C beheerst je kind vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten.

Zwemvaardigheden

In de eerste periode leren kinderen vooral om watervrij te worden. Dat betekent dat ze zich vrij in het water durven te bewegen. Daarna komen de vier zwemslagen aan de beurt: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook wordt er aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals onderwater zwemmen, met kleding zwemmen, klauteren op een vlot en naar de bodem zwemmen. De zwemlessen zijn één keer per week en duren 45 minuten (de tijden vind je onderaan de pagina). De vorderingen van je kind kunt je volgen in het leerlingvolgsysteem.

Inschrijven

Inschrijven kan via de webshop of bij de receptie van zwembad De Zijl of het Vijf Meibad.
LET OP! Vergeet bij het inschrijven via de webshop niet om naar het winkelmandje te gaan. Klik vervolgens op doorgaan, bestelling controleren en bestelling plaatsen om de reservering definitief te maken.

Wachttijd

Wanneer je kind kan starten, hangt af van verschillende factoren.

  • Je kind komt bij inschrijving onderaan de wachtlijst. Het aantal op de wachtlijst verschilt per dag. De aantallen op de wachtlijsten zijn te zien bij het inschrijven via de webshop.
  • Bij het inschrijven geef je een voorkeurstijd aan. Het gaat hier om een voorkeur, wat inhoudt dat je ook een oproep kunt krijgen voor een andere tijd.
  • Je kind kan pas worden opgeroepen als hij/zij de minimale leeftijd van 4 1/2 jaar heeft bereikt. 
  • Wij volgen een 12-lessen programma. Dit houdt in dat wij per 12 lessen de groepen door laten stromen naar het volgende zwemniveau. Elke 12 weken starten we dus weer een nieuwe lesgroep.
  • Gedurende het jaar (ons zwemjaar loopt van september t/m juli) zijn er 3 periodes dat er nieuwe groepen worden gestart. Deze periodes zijn ongeveer begin september, eind november en half maart.
 
Meer informatie

In het informatieboek Zwem-ABC vind je alle informatie over onze zwemlessen. De tarieven van onze zwemlessen kun je hier terug vinden.

Na het Zwem-ABC

Wil je kind graag verder met zwemles dan bieden we bij zwembad De Zijl de zwemvaardigheidsdiploma's Snorkelen en Survivalzwemmen aan. De lessen zijn een verdere verdieping en bovendien is het hartstikke leuk om te leren snorkelen of survivalzwemmen. Elke discipline heeft drie niveaus. Voor elk afgerond niveau krijg je een diploma. Deze lessen vinden plaats op woensdagmiddag van 17:00 uur tot 17:45 uur.

Bij Snorkelen verkent je kind de wereld onder water en leert het onder andere de kopsprong, schedesprong en de dolfijnbeenslag. Na de lessen kan je kind in één duik drie voorwerpen van de bodem ophalen, blind snorkelen en zonder bewegen op de bodem blijven.

Bij Survivalzwemmen leert je kind zichzelf te redden mocht hij onverwachts in het water terecht komen. Kinderen leren ook wat je absoluut niet moet doen als een vriendje in nood is. Onder andere de hoekduik en de hurksprong komen aan bod. Je kind leert zich in het water van kleding te ontdoen, een vlot te vervoeren en een pop op te duiken en deze middels de kopgreep naar de kant te vervoeren.

Meer informatie over de diploma eisen vindt u hier.

Zwemmen voor peuters

Wil je je kind al eerder vertrouwd maken met water? Dan is onze les Overlevingszwemmen voor jonge kinderen een goede optie. Kinderen van 2 1/2 tot 4 jaar leren tijdens deze lessen hoe ze zich na een val in het water kunnen redden door op hun rug te draaien. Daarnaast is er aandacht voor bewegen in en onder water, zelfstandig naar de kant komen en uit het water klimmen. Bij deze lessen gaan de kinderen zelfstandig het water in. Ouders blijven langs de kant staan of zitten.

Zwemles voor volwassenen

Ook op latere leeftijd kun je nog het Zwem-ABC halen. Op dinsdagavond bieden we in zwembad De Zijl zwemles voor volwassenen aan. Onder begeleiding van een deskundige instructeur leer je op een plezierige manier zwemmen zodat je je ook veilig en vrij in het water kunt voelen. Inschrijven kan via de webshop of bij de receptie van zwembad De Zijl.

Gratis familiezwemmen

Kinderen die bij ons op zwemles zitten, mogen op zondag tijdens het familiezwemmen gratis zwemmen. Dit moet wel samen met een (betalende) volwassene in zwemkleding die zelf kan zwemmen.

Tijden zwembad De Zijl

Tijden Vijf Meibad